hit.ua -->

Слід збільшувати території висадки нових лісів, — Віктор Канцурак

Дата публикации: Фев 27th, 2017, категория: Общество.

В Україні за останні роки склалася непроста ситуація навколо збереження лісового фонду. В першу чергу тут потрібно акцентувати на поширенні такого явища як незаконна рубка лісів та збут лісоматеріалів. Не викликає сумнівів і той факт, що незаконна рубка лісу значно вища, ніж говорять офіційні дані, — вважає Віктор Канцурак.

Як розповів заступник міністра екології та природних ресурсів України В. Канцурак, не раз фіксувалися порушення, пов’язані з так званою санітарною рубкою в лісових природних заповідниках України. Відсутність об’єктивних підстав для її проведення свідчить про те, що цілі, переслідувані в таких випадках, були далекі від благородних.

Варто зазначити, що для вирішення даної проблеми були зроблені певні кроки. Зокрема, восени минулого року Кабінет Міністрів України прийняв нову редакцію Санітарних правил в лісах України, яка жорстко регламентує проведення санітарних рубок. У документі наголошується, що суцільні санітарні рубки забороняються в заповідниках, заказниках і національних парках, навколо місць гніздування рідкісних і перебувають під загрозою зникнення хижих та інших птахів. Як відомо, суцільні рубки наносять найбільш сильну шкоду. Негативні наслідки має переруб дерев, коли їх знищується більше, ніж виростає за рік, що викликає виснаження лісових ресурсів, зауважує Віктор Канцурак.

Новими Санітарними правилами також забороняється вирубка дупластих, сухостійних, фаутних дерев для забезпечення представників фауни природним укриттям. У решті категорій лісів обмежено проведення суцільних санітарних рубок виключно моментами крайньої необхідності з обов’язковим відновленням лісів на цих виробках. Також, Санітарні правила в лісах України тепер чітко регламентують вибіркові санітарні рубки.

Особливо важливо, зазначає В. Канцурак, що документом вводиться можливість контролю громадськості.

Проблема незаконної вирубки лісу торкнулася і природного заповідника «Медобори». Там проводилися масові рубки лісу під виглядом відновлення корінних природних комплексів. В результаті чого обсяг лісозаготівель в цьому заповіднику в деякі роки майже дорівнював видобутку лісу в звичайних лісгоспах, впевнений Віктор Канцурак.

Варто відзначити, що в 2017 році Мінприроди України не погодило ліміти на рубки заповіднику Медобори. За словами Віктора Канцурака, це рішення було прийнято завдяки небайдужості громадської еколого-правової організації «Екоправо-Київ», ДОП «Зубр», Українського товариства охорони птахів, Київського еколого-культурного центру та інших захисників заповідності.
На його думку, в ситуації, що на сьогоднішній день склалася основний мотив врегулювання проблеми незаконної вирубки лісів — природоохоронний. Йдеться як про вдосконалення законодавства в даній сфері, так і про ліквідацію корупційних схем у сфері вирубки та продажу лісового фонду.

Чи варто нагадувати про те, що вирубка лісових масивів завдає значної шкоди дикій природі, руйнує екосистему і витісняє з споконвічних місць проживання тварин. Вирубка лісів також посилює таку глобальну проблему як збільшення парникового ефекту.
Звичайно, ліс поновлюваний ресурс, однак на сьогоднішній день відтворювати його зі швидкістю вирубки стає все складніше. Тому, за сучасних умов, вкрай важливо збільшувати території висадки нових лісів, розширювати вже наявні і створювати нові заповідні зони, лісові заповідники, говорить В. Канцурак.

 
-->
Войти
37 запросов, время генерации 0,407