hit.ua -->

Жити по-новому: як полтавські кандидати від президентської партії підкладають йому свиню

Дата публикации: Окт 15th, 2015, категория: Главное, Политика.

Передвиборчі перегони підходять до свого логічного завершення, і на Полтавщині квітне беззаконня. Хтось із кандидатів на пост міського голови тягне у місцеві ради всіх недолюстрованих бюрократів, хтось обіцяє солодке життя вже наступного дня після виборів. Більшість же претендентів на владні крісла у жалюгідних потугах підкупити виборця завалють людей гречкою та наборами дешевих продуктів. І якщо з боку різних політичних сил підкуп виборців – вже звична, перевірена роками практика, то є люди, які подібними діями дискредитують і діючу владу, і всі досягнення Революції Гідності.

Так вже склалося, що у нахабних спробах підкупу виборців помічено кандидата на пост міського голови Полтави від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Андрій Матковський, який раніше представляв сили Блоку Юлії Тимошенко, вже не вперше попадає під приціл журналістів. То долю простого народу він запрошує обговорювати у модерновому ресторані за стравами, недоступними простим смертним. То виявляється, що він тривалий час перебував у еміграції і проживав у власному маєтку за кордоном, що прямим чином протирічило закону але фактично не завадило Матковському балотуватися на пост Полтавського міського голови. Цього ж разу провладний кандидат узявся цинічно і нахабно обробляти літніх громадян.

Не секрет, що пенсіонери – це та соціальна верства, яка, в силу віку, має найбільше проблем зі здоров’ям. Не секрет і те, що через розмір сучасних пенсій далеко не кожен пенсіонер може дозволити собі придбати усі необхідні ліки. Тому привернути увагу до своєї персони кандидат Матковський вирішив, роздаючи пенсіонерам безкоштовні аптечки. До такого відвертого підкупу агітатори ставились начебто жартома – беріть, мовляв, і гречку, і аптечку, а за кого голосувати – то вже вирішуйте серцем. Але всіх, хто брав ті подачки, не забули занести у спеціальні списки. На жаль, далі популізму справи не зайшли. Якби літнім людям роздавали дійсно необхідні і дорогі ліки, на які так часто не вистачає грошей, можна було б поставитись до подібної ініціативи якщо й не зі схваленням, то принаймні із людським розумінням. Але ж ні – як кажуть, до складу аптечок увійшли копійчані препарати, які радше можна вважати плацебо, аніж дієвими лікарськими засобами. Певно, кандидат розуміє, продуктами якої якості доводиться харчуватися зубожілим людям, бо ж до складу аптечок завбачиливо вклали чи не єдиний недорогий, проте ефективний препарат – лоперамід, що здатний подолати навіть ураганний пронос.

Що дивно, адже Президент особисто наголосив, що підкуп виборців – те явище, якому не місце у сучасній Україні. Але провідники його політичної волі на місцях, схоже, сприйняли це як невдалий жарт. Крім роздачі аптечок, Андрієві Матковському закидають і створення так званих передвиборчих «фінансових пірамід» — структур підкупу виборців, у яких вони самі формують певну спільноту, призначають відповідальних осіб і забезпечують рівномірний розподіл коштів власними силами. З грошима теж не обійшлося без дивних непорозумінь, адже Андрій Матковський особливо наголосив – усі фінансові витрати на передвиборчу агітацію він узяв особисто на себе, без залучення сторонніх чи партійних коштів. Але якщо приблизно підрахувати лише кількість пенсіонерів та вартість однієї аптечки, то виходить, що лише на них пан Матковський витратив близько 10 мільйонів гривень. Де ж узялися ці гроші, якщо особистих статків він декларує лише мільйон?

Було б смішно, якби не було так сумно. Крім масової роздачі аптечок та грошей, відзначився Матковський і масовими мітингами на свою підтримку. Сотні людей радо виходять на вулиці міста, аби підтримати кандидата від БПП «Солідарність». Така одностайність громади викликає здивування, яке швидко розвіюється, якщо загланути за лаштунки цих заходів. Тут на сцену виходить друга персона, яка усіма своїми вчинками дискредитує ту політичну силу, яку вона представляє. Мова йде про нинішнього очільника Полтавської обласної держадміністрації Валерія Головка, якого було призначено особистим наказом Петра Порошенка. Саме він організує публічні заходи на підтримку Андрія Матковського та, шляхом цинічного зловживання владою, забезпечує масовки прихильних громадян. Персонал лікарень, шкіл, інших бюджетних установ, поставлений перед вибором між звільненням та відвідуванням провладних мітингів, звісно ж, обирає менше із зол. Навряд-чи можна звинувачувати у торгівлі совістю людей, поставлених у такі умови.

Та чи до лиця Президентові користуватися послугами таких одіозних персон? Адже Валерію Головку закидають і серйозніші звинувачення, аніж підкуп виборців чи використання адміністративного ресурсу. Зокрема мова йде про його сина, Володимира Головка. Незважаючи на те, що Полтавська область забезпечила чи не найвищі мобілізаційні показники по всій Україні, а обласний Голова особисто курує питання складення мобілізаційних списків на підприємствах, син Валерія Головка ретельно уникає призову до лав Збройних сил України протягом уже шести хвиль мобілізації. Як повідомив ряд ЗМІ, така дивна ситуація стала можливою завдяки особистій протекції Валерія Головка та його дружбі із народним депутатом України від «Народного фронту» Андрієм Рекою, теж виходцем із Полтавщини. В результаті кулуарних домовленостей цих вельможних батьків, син Валерія Головка отримав статус помічника народного депутата, того ж Андрія Реки. А син Андрія Реки, Володимир Река, на подяку отримав місце начальника міськвіддлу міліції у полтавському містечку Миргороді. Як кажуть у оточенні Полтавського Голови, цим його вдячність не обмежиться, і найближчим часом Володимира Реку заберуть на підвищення до обласного управління міліції усієї Полтавщини. Хай навіть у нього є достатній досвід а також відповідна висока кваліфікація, та ситуація, коли посадовець отримує посаду через вдячну домовленість своїх покровителів, відверто виглядає як корупційний акт.

Крім того, відзначився Валерій Головко і у скандалі відносно розподілу державних коштів. Полтавська область брала участь у будівництві фортифікаційних споруд на Донбасі. Хай навіть прості будівельники працювали що було сил, проте обіцяних обсягів роботи виконано не було, натомість же виділені з державного бюджету кошти освоїли у повному обсязі.

Ще на початку своєї роботи у якості обласного Голови Валерій Головко відзначився рядом публічних конфліктів із діючим міським Головою. Мова йшла про переділ міських ринків, частина яких мусила відійти у комунальну власність і контроль над якими приписують Валерію Головку.

У цілому ж робота Валерія Головка означилася спадом економічної діяльності та погіршенням економічної ситуації в області. Йому закидають невиважене керування, наслідком якого стала втрата значної частини ринків збуту продукції, що викликало негативні наслідки як для України в цілому, так і для Полтавської області, як гіганта сільськогосподарського виробництва. Дивна кадрова політика новопризначеного Голови та втрата лдьми робочих місць стали причиною масового незадоволення, через що громадські організації неодноразово пікетували Обладміністрацією і навіть звернулися до Президента з вимогою про негайну відставку Валерія Головка з посту Голови Полтавської обласної державної адміністраіцї.

І от сьогодні, коли у країні звершилася Революція Гідності, коли декларовані цінності демократії та свобод окроплено кров’ю сотень і тисяч героїв та найкращих синів України, сумна ситуація на Полтавщині може мати лише два пояснення. Або ж Блок Петра Порошенка «Солідарність» налічує стільки членів та кандидатів на різноманітні посади, що його очільникам просто не вистачає ресурсів, аби ретельно розглянути і дослідити кожну кандидатуру. І цим активно користуються нечесні посадовці, які плюють людям у вічі і паплюжать ідеали Майдану. Або ж конкурентами цих сумнівних панів є такі негідники і злочинці, що очільники БПП «Солідарність» вирішили: інших нам не знайти, хай краще вже нечисті на руку інтригани, аніж реванш регіоналів чи й ще гірше. Іншого сенсу у рішенні просувати людей, які свідомо дискредитують довіру до Президента, мабуть, просто немає.
699

688

677

676

 
-->
Войти
26 запросов, время генерации 0,510