hit.ua -->

Мер Рівного назвав скандал довкола незаконного «Ріверсайду» війною між забудовниками

Дата публикации: Сен 28th, 2014, категория: Экономика.

Мер Рівного назвав скандал довкола незаконного «Ріверсайду» війною між забудовниками

Не маючи в користуванні землі, забудовник протизаконно зводить «Ріверсайд» і хвалиться у соцмережах збудованими секціями

Доля скандального будівництва на Кіквідзе, 66, що у Рівному, залишається поки що невирішеною. Депутати міської ради не проголосували за розірвання договору оренди з колишнім власником ділянки, але й не підтримали передачу її іншому.

Згідно з проектом рішення, пропонувалося розірвати договір оренди з ВАТ «Концерн Хлібпром»і передати ділянку на 50 років в оренду ТзОВ «Концерн Хліб-пром». Як відомо, на зазначеній земельній ділянці зводиться житловий комплекс «Ріверсайд», що спричинило черговий будівельний скандал у місті.

Не обійшлося без галасу й у сесійній залі. Перед голосуванням слова попросив Голова асоціації представників будівельної галузі Рівного Ігор Мічуда. Він укотре наголосив, що уперше в Рівному стався такий прецендент, коли будівництво ведеться без жодної дозвільної документації.

Ігор Мічуда каже, що депутатам пропонували по 500 доларів на підтримку рішення на користь «Ріверсайду»

– Я не проти будівництва загалом, — наголосив пан Мічуда. — Я за те, щоб усе будувалося на законних підставах. На Кіквідзе, 66 порушено усі будівельні норми, які тільки можна порушити. Будівництво ведеться без договорів оренди на землю, адже вона використовується з порушеннями.

Ігор Мічуда запропонував перше питання проекту рішення (про розірвання договору оренди) підтримати, друге (про передачу в оренду іншому власникові) — не підтри мувати.

Депутати почали обурюватися, мовляв, будь-хто може зайти у місто і почати будувати, де йому заманеться. Ніна Скиба із «Жіночої сотні» запевнила депутатів, що активісти розповсюджуватимуть по місту листівки з прізвищами депутатів, які проголосують за підтримку «Ріверсайду», якщо таке станеться.

Прийшли до зали й прихильники «Ріверсайду». Вони назвалися представниками інвесторів, які вклали гроші на купівлю квартир у майбутньому будинку. Вони, у свою чергу, обурювалися позицією депутатів, і просили не позбавляти їх доступного житла.

– «Ріверсайд» пропонує найдешевшу ціну на квартири у місті. Звісно, це заважає іншим будівельним компаніям продавати житло за завищеними цінами, — каже один з інвесторів Сергій Вознюк. — А ми хочемо облагородити Устю, щоб потім гуляти там зі своїми дітьми. Не ламайте людям долі! Нас 50 людей, які вже заплатили гроші за житло і об`єдналися у кооператив.

До трибуни вийшов прокурор міста Тарас Ільящук. Він повідомив таке:

Прокурор міста Рівне Тарас Ільящук. Фото з архіву

– Будівництво незаконне. Якщо землю буде виділено у встановленому законом порядком, у мене не буде питань. І я прошу зараз не спекулювати цим питанням і не грати на тому, що вже внесені кошти за ці квартири. Умовами договору оренди було передбачено, що ця земля має використовуватися за цільовим призначенням. Зведення будинку не передбачено договором. Якщо міська рада підтримає рішення про заключення нового договору з підприємством, то прокуратура його оскаржить.

– Також там порушені вимоги щодо проведення будівництва. Тому в мене питання: хто нестиме відповідальність, якщо будинок завтра завалиться? А питання по коштах, які вклали люди у будівництво, має вирішуватися згідно договру, укладеного із забудовником.

Окрім цього, за словами прокурора, порушено кримінальне провадження щодо цього будівництва.

У відповідь на це представник забудовника, який назвався юристом, Михайло Яремчук зазначив, що кримінальну справу «шито білими нитками», і відкрили провадження за надуманими підставами, бо, мовляв, є люди, яким це вигідно. Він також повідомив, що сьогодні апеляційний суд скасував рішення про заборону будівництва.

На що прокурор міста відповів, що рішення суду скасовано з процесуальних підстав, що ніяк не торкається суті, власне заборони будівництва.

Водночас, Михайло Яремчук попросив депутатів змінити цільове призначення земедьної ділянки, вважаючи, що у такий спосіб конфлікт буде вичерпано. Але тут із запитанням до забудовника звернувся депутат Олександр Курсик:

Олександр Курсик. Фото з архіву

– Скільки буде поверхів у будинку?

– Я не можу сказати, я просто юрист, — відповів Михайло Яремчук.

– То як ви можете продавати людям житло, якщо навіть не знаєте, скільки у вас буде поверхів?

На це пан юрист не знайшовся з відповіддю.

Міський голова Володимир Хомко участі у перепалці не брав, але перед голосуванням зазначив, що, мовляв, усе це — не що інше як війна між забудовниками. Мовляв, вони чубляться і «мочать» конкурента.

Володимир Хомко. Фото з архіву

Депутат Сергій Васильчук запропонував загалом зняти питання з розгляду, щоб знайти шлях його вирішення. У підсумку за проект рішення набралося усього чотири депутатські голоси.

Володимир Хомко на завершення зазначив, що 50 людей купили житло у майбутній новобудові, а відтак, якщо будинок не зведуть, то вони вимагатимуть вирішення своєї проблеми від міської влади.

 
-->
Войти
28 запросов, время генерации 1,248