hit.ua -->

Долар присів, щоб стрибнути?

Дата публикации: Сен 24th, 2009, категория: Экономика.

Восени долар буде по 10, а то й по 16 гривень. Такими апокаліптичними прогнозами лякали експерти мало не ціле літо.
Та ось уже перший місяць осені практично добігає кінця, а на валютному ринку більш-менш спокійно. За останні два дні готівковий долар навіть дещо подешевшав — придбати зелений в обміннику можна за 8,55-8,60 гривні. Торги на міжбанку у вівторок закрились на позначці 8,5080-8,5270 гривні за долар.
Це лише затишшя перед бурею, застерігають економічні провидці. Деякі з них свої прогнози підкріплюють цифрами. Так, одне джерело заявило ВЗ, що у вересні банківський сектор має сплатити чотири мільярди доларів за зовнішніми зобовязаннями, тоді як НБУ продає на міжбанківському валютному ринку приблизно два мільярди на місяць. Отже, долар просто не може не дорожчати… Та навіть якщо українські банки і заборгували таку суму, це ще не означає, що вони її сплачуватимуть. Вони теж реструктуризовують свої борги, а оскільки більшість українських банків є дочірніми структурами іноземних фінансових структур, то материнські банки їх і дофінансовують…
У мене є дані, що до кінця року український банківський сектор має сплатити 2,8 мільярда доларів за зовнішніми зобовязаннями. Це не катастрофічна цифра і якогось особливого впливу на курс не матиме, — каже керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Україна Микола Івченко. — Наразі причин для стрімкого подешевшання гривні немає. Від початку серпня курс долара в Україні тримається приблизно на рівні 8,6 гривні, тож можна говорити про певну стабілізацію. Проблема в тому, що у нас великий вплив на курс має готівковий ринок. Якщо населення та бізнес запанікують і знову почнуть скуповувати валюту, гривня знеціниться… Можна сподіватись, що до початку передвиборчої кампанії ситуація на валютному ринку буде стабільною. Але як тільки почнеться агітація, політики не обійдуться без висловлювань стосовно курсу гривні. Таким чином вони налякають народ, відповідно зросте попит на валюту, і гривня подешевшає. За нашим прогнозом, до кінця року курс долара буде не вищим за 9 гривень.
Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь теж вважає, що ані причин для паніки, ані причин для надмірного оптимізму немає. Те, що долар на міжбанку останні два дні дешевшав, ще не свідчить про тенденцію. Курс вважається стабільним, якщо за день коливання не перевищують одного відсотка. Гривня ж укріпилася лише на 0,5-0,7%. На світових ринках зараз позитивні настрої, ціни зростають. У тому числі, ціни на український метал. Збільшення надходжень від експорту сприяє зміцненню національної валюти, — каже Олександр Жолудь. — Ситуація на валютному ринку залежатиме і від того, чи отримаємо ми наступний транш, і від дій НБУ. Не можна сказати, що ті заходи, які вживає Нацбанк, неправильні — вони непослідовні і часто запізнілі. Скажімо, аукціони, які проводить НБУ, — хороший інструмент регулювання курсу. Але ж не можна щоразу змінювати правила їх проведення. Сьогодні ми продаємо валюту за курсом, близьким до офіційного, завтра — за курсом, близьким до міжбанківського… Але, сподіваюся, різкого знецінення гривні не буде. Можливо, долар подорожчає до десяти гривень, але ненадовго — приблизно так, як минулого року.

 
-->
Войти
30 запросов, время генерации 0,638